Deskribapena
Gure baratzeko eta Nafarroako baratzeko pikillo piperrak erabiltzen ditugu. Erre ondoren, azala eta pipitak kentzen dizkiegu,gure errezetarekin sukaldatu aurretik.
Testura leun eta sendoa du, eta erraz zabaltzen da. Erabili arraina eta haragia apaintzeko eta zaporea emateko. Ondo konbinatzen da gaztekin, ogitartekoetan, pizzetan, etab.
Bazenekien:
Pikilloko piperrak Amerika aurkitu zuenean iritsi ziren penintsulara, eta gaur egun Kolonen beste nahasketa bati esker jaten dira. Bera piperbeltz, jengibre eta beste espezia batzuen bila zihoan, baina beste osagai batzuk ere eman zituen (pikanteak ere bai): piperrak deitu zizkieten txile edo ajekoek, ahosabaian sua egiten zutelako piperbeltzek bezala.
Testura mamitsua, gozotasuna eta aroma dituzte ezaugarri. Irailetik urrira bitartean biltzen dira.